Lakossági komposztálást népszerűsítő projekt a Pásztó kistérség északi településein - KEOP-6.2.0/A/09-2010-0027

A mintaprojekt célja:

- komposztálóládák kiosztása a dél nógrádi településeken élő lakosság részére,
- zöld hulladék visszakerüljön a természetbe, ezáltal a kommunális hulladék mennyisége csökkenjen, zöld hulladék égetése minimalizálódjon.

Projektünkkel szeretnénk ezen településeken a komposztálást népszerűsíteni, a komposztálási kultúra kialakításának első lépéseinél segédkezni.
A komposztládát átvevő lakosokat, intézményeket tájékoztató anyagokkal és személyes igényeiknek megfelelő információkkal segítjük, hogy ne csak a láda megszerzése legyen a cél, hanem a komposztálás mindennapi életünkbe történő integrálása.

A komposztáló ládák átadását marketing tevékenység egészítette ki, mely a pályázati kereten túl a térség médiáit bevonva a fenntartási időszakban is folyamatosan tudatosítja a lakosságban a komposztálás fontosságát, lépéseit, egyszerűségét, hogy a mindennapunk szerves részévé váljon.
Akik a ládát átvették, nyilatkozatot írtak alá, hogy min. 5 éven keresztül rendeltetésszerűen használják és engedélyezik számunkra a szúrópróba szerű ellenőrzést. Az ellenőrzésnél a hangsúlyt a tanácsadásra fektetjük.
Internetes és telefonos elérhetőséget biztosítunk a felmerülő kérdések megválaszolására.

Projektünk során 700 db fa komposztáló ládát osztottunk ki. A komposztáló ládák a környezetbe illeszkednek, hulladék fából készülnek és a környezetet a jövőben sem szennyezik. A ládák mérete 1mX1mx0,8m.
A komposztáló ládákat személyesen adtuk át. Amennyiben a láda rendeltetésszerű használat mellett meghibásodik, azt kérésre kicseréljük. A forgalmazó céggel erre vonatkozólag megállapodást kötünk.
A komposztládák kiosztásakor informális oktatást tartottunk a komposztálók megfelelő használatáról, illetve a komposzt felhasználásának lehetőségeiről. Tájékoztató anyagot is kapott erről minden komposztládát átvevő lakos, a tájékoztató anyagban kitértünk a komposztálás környezeti fenntarthatóságba illeszkedéséről.

Kedvezményezett:
Eurohungaricum Alapítvány
H-1116 Budapest, Abádi utca 12.

Közreműködő szervezet:

   Környezetvédelmi és vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság
   1134 Budapest, Váci út 45. D épület

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A projekt a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósul meg.

ujmagyarorszag_logos.jpg