ÖKO KONYHA - Zöld Forrás 2014
Projekt kezdete: 2014. július 1.
Projekt zárása: 2014. december 31.
Projekt során érintett problémakörök a terveknek megfeleően
Hulladékgazdálkodás:
Háztartási hulladékkezelés, szelektív gyűjtés
•Szemét és hulladék közötti különbség
•Magas háztartási hulladékmennyiség – csomagolási és élelmiszerhulladékok
•Újrahasználat
Energiagazdálkodás:
•Energia-, víz-, anyagtakarékosság
•Zöld/környezetbarát termékek
•Energiatudatos fogyasztási szokások
Környezettudatosság:
•Természetes értékek környezetünkben, felhasználási területek
•Fenntarthatóság
•Vegyszerek, tartósítószerek
Oktatás/képzés tematikája: A foglalkozások tematikája mindhárom csoport számára azonos sarokpontokra épült:
Vadon terem – ehető, iható; Vadon terem – gyógynövény – mit-mire; Természetes tartósítás; Vegyszermentes takarítás; Energiatakarékossági megoldások a konyhában; Hulladékkezelés a konyhában
A foglalkozások során viszont a hangsúly mindhárom csoport esetében más és más volt a tervekhez híven. A gyerekeknél játékosan, interaktív módon gyakorlati foglalkozások formájában valósult meg az ismeretátadás. A felnőtt csoportoknál a szükséges elméleti ismeretek mellet, a jó példák és gyakorlatok, egyszerű otthoni felhasználási ötletekre helyeztük a hangsúlyt.
A képzőknél, akik későbbi célja az otthoni felhasználás mellett az ismeretek továbbadása, a programot oktatási tanácsok és oktatási anyagok egészítették ki.